OZNAČEVANJE ALERGENOV

Označevanje alergenov v živilih

Na osnovi Uredbe (EU) št. 1169/2011 Evropskega Parlamenta in Sveta o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom in Uredbe o izvajanju uredbe (EU) o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS, št. 6/14) Vrtec Gumbek v OŠ Dolenjske Toplice obvešča starše o zagotavljanju varnosti živil, ki se uporabljajo v vrtcu:

A) Nekatere jedi na jedilniku lahko vsebujejo snovi, ki povzročajo alergije in preobčutljivost:

  1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica (npr. pira in horasan), rž, ječmen, oves ali njihove križane vrste in proizvodi iz njih, razen:

a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dektrozo (42);

b) maltodekstrinov na osnovi pšenice (42);

c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

  1. raki in proizvodi iz njih;
  2. jajca in proizvodi iz njih;
  3. ribe in proizvodi iz njih, razen:

a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine in karotenoide;

b) ribje želatine in želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

  1. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
  2. zrne soje in proizvodi iz njega, razen:

a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob (42);

b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola naravnega D-alfa tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;

c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

d) rastlinskih etrov stenola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

  1. mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo,) razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

  1. oreščki, in sicer mandlji (Amygdalus communis L.), lešniki (Coryulus avellana), orehi (Juglans regia), indijski oreški (Anacardium occidentale), ameriški orehi (Carya illinoinensis (Wangenh. K.Koch), brazilski oreščki (Bertholletia excelsia), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen:

(a) oreščkov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

  1. listnata zelena in proizvodi iz nje;
  2. gorčično seme in proizvodi iz njega;
  3. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
  4. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
  5. volčji bob in proizvodi iz njega;
  6. mehkužci in proizvodi iz njih.

(42) in proizvodi iz njih, če ni možnosti, da bi se zaradi postopka njihove predelave povečala stopnja alergenosti, kakršna po ocenah Efse velja za ustrezni proizvod, iz katerega ti izhajajo.

 

B) Dietni obroki za otroke s prehranskimi alergijami se pripravljajo ločeno na osnovi zdravniškega potrdila uradne medicine in v skladu z internimi navodili vrtca. Otrokom z alergijami oz. preobčutljivostmi pripravljamo obroke z ustrezno zamenjavo jedi, ki ne vsebujejo alergenov. Tako staršem na podlagi prejetih informacij in ustrezno pripravljene hrane v skladu z (24) alinejo preambule Uredbe (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom omogočimo sprejemanje varnih odločitev.

 

Vodja OPZHR:                                                                                                    ravnateljica:
Ariadna Agnič, dipl. vzg.                                                                              Andreja Koščak, prof.

Slorest d. o. o

  •  
Dostopnost